Detalii

PROGRAMUL FESTIVALULUI


Joi, 25 ianuarie 2024, ora 18:00


Herr Ziwilling und Frau Zuckermann/ Domnul Zwilling și doamna Zuckermann
Regizor: Volker Koepp
Durată: 2h 6min
Țară: Germania
An: 1999
O producție care documentează viețile ultimilor doi supraviețuitori ai Holocaustului, domnul Zwilling și doamna Zuckermann, născuți în Cernăuți, oraș care era cândva centru al culturii evreiești din Bucovina. În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, comunitatea evreiască, care ajunsese să reprezinte aproximativ jumătate din populația orașului, a fost supusă măsurilor antisemite luate de guvernul Antonescu, în perioada administrării românești a teritoriului. O mare parte dintre evreii din Cernăuți au fost deportați în Transnistria, unde puțini au supraviețuit. Dincolo de prietenia care îi leagă, dl. Zwilling și dna. Zuckermann sunt legați și de vorbirea limbii germane. Domnul Zwilling o vizitează în fiecare seară pe doamna Zuckermann, vorbesc despre vremuri trecute, despre ceea ce au trăit împreună, despre politică și literatură și despre grijile cotidiene.


Sâmbătă, 27 ianuarie 2024, ora 16:00


Where is Anne Frank?/Unde este Anne Frank?
Regizor: Ari Folman
Durată: 1h39 min.
Țară: Franța
An: 2021
Animația urmărește călătoria plină de aventuri a lui Kitty, prietena imaginară căreia Anne Frank îi scria în jurnalul pe care îl ținea în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Kitty se trezește, într-un viitor nu foarte îndepărtat, în casa tinerei Anne, din Amsterdam, de unde pornește în căutarea ei, simțind că este în viață undeva în Europa de astăzi. Pe cât de mult o șochează lumea modernă, pe-atât este Kitty de încântată de contactul cu moștenirea lăsată de Anne.


Sâmbătă, 27 ianuarie 2024, ora 18:00


Everything is Illuminated/ Totul este iluminat
Regizor: Liev Schreiber
Durată: 1h45 min.
Țară: SUA
An: 2005
Realizat după romanul lui Jonathan Safran Foer, filmul urmărește călătoria unui tânăr evreu american, Jonathan, în încercarea de a găsi informații despre femeia care l-a salvat pe bunicul său în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, dintr-un sat distrus de naziști (sat localizat în Ucraina de astăzi). Pasionat de colecționarea obiectelor de familie, Jonathan începe căutările de la o fotografie veche și un medalion, rămase de la bunicul său. În periplul întreprins, Jonathan este însoțit de Alex, ghidul ucrainean, care la fel ca membrii familiei sale, nu înțelege de ce evreii prezintă atât de mult interes în a-și redescoperi trecutul. Deși abordează situația într-un registru comic, producția aduce în prim plan tema rememorării și a (re)descoperii trecutului de către urmașii supraviețuitorilor Holocaustului.


Duminică, 28 ianuarie 2024, ora 16:00


A Journey into the Holocaust/O călătorie în adâncurile Holocaustului
Regizor: Paul Bachow
Durată: 1h 33 min.
Țară: SUA
An: 2015
O explorare tulburătoare a genocidului, a modului în care astfel de atrocități au fost posibile și continuă să se producă în prezent. Coroborând datele colectate de la istorici, psihologi, date extrase din sute de interviuri și confruntate cu mărturii directe ale supraviețuitorilor, Paul Bachow reușește să ne aducă față în față cu un trecut pe care îl ignorăm/îl uităm. Producția lui Bachow ne vorbește despre rolul memoriei, importanța promovării memoriei Holocaustului și riscurile generate de uitare.


Duminică, 28 ianuarie 2024, ora 18:00


La Rafle/Razia
Regizor: Rose Bosch
Durată: 1h 55min
Țară: Franța
An: 2010
Iunie 1942, Paris. Copii evrei și familiile lor învață cum să trăiască într-un oraș aflat sub ocupație, cum să facă față unei stări de tensiune alimentată de suspiciuni, priviri acuzatoare, dezaprobatoare.  În dimineața de 16 iulie însă, tensiunea atinge punctul culminant: în urma unei razii, 13.000 de evrei sunt arestați și adunați la Velodromul de iarnă, unde sunt închiși până la trimiterea lor în lagăre de concentrare de pe teritoriul Franței și ulterior la Auschwitz. Producția artistică urmărește destinele reale ale victimelor și călăilor, ale celor care au orchestrat, ale celor care au avut încredere sau ale celor care au fugit, s-au opus.


Accesul la proiecțiile din cadrul festivalului este gratuit, cu rezervarea prealabilă a locurilor prin eventbook.ro

 

  • Distribuie:
event

promo video

play

ZILELE FILMULUI ”MEMORIA HOLOCAUSTULUI”

25 ianuarie - 28 ianuarie

PRIMA EDIȚIE