Detalii

Ediția din acest an a Festivalului Filmului Francez reprezintă punctul culminant al Centenarului Institutului Francez din România, sărbătorit între mai 2024 și mai 2025, marcând un secol de angajament dedicat cooperării culturale, științifice și educaționale dintre Franța și România.


Tema din acest an a Festivalului, Échos, explorează modul în care poveștile și imaginile rezonează de-a lungul generațiilor. Transmiterea din generație în generație, relațiile, memoria și reînnoirea se află în centrul unei selecții care pune sub semnul întrebării epoca noastră și transformările sale. Prin 27 de filme împărțite în patru secțiuni, programul îmbină opere esențiale și filme realizate de talente emergente, reflectând diversitatea și vitalitatea cinematografiei franceze.


SECȚIUNILE FESTIVALULUI


În secţiunea Panorama, publicul va putea descoperi filme care au fost prezentate la cele mai prestigioase festivaluri internaţionale. L’Histoire de Souleymane de Boris Lojkine, premiat la Cannes, prezintă un portret emoţionant al căutării identitare şi al rezilienţei unui tânăr guineean refugiat la Paris. Le Roman de Jim de Jean-Marie şi Arnaud Larrieu, selecţionat în Cannes Premières, propune un road trip pe urmele unui tată dispărut. Spectateurs! de Arnaud Desplechin, prezentat la Berlinale anul trecut, oferă o reflecţie intimă asupra cinematografiei prin privirea unui regizor interpretat de Mathieu Amalric. Diamant Brut de Agathe Riedinger, care a făcut parte din competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes, propune o critică incisivă asupra reality-tv-ului şi a exceselor cultului celebrităţii. Quand vient l’automne de François Ozon, premiat pentru scenariu la Festivalul de la San Sebastian, explorează tensiunile familiale şi intergeneraţionale printr-un thriller intimist.


Competiţia Tinere Talente – Lungmetraj pune în valoare patru filme realizate de o nouă generaţie de cineaşti, ale căror opere au cucerit deja critica şi publicul. Vingt Dieux de Louise Courvoisier, prezentat în secţiunea Un Certain Regard la Cannes anul trecut, se remarcă printr-o abordare naturalistă şi emoţionantă a poveştii unui adolescent nevoit să-şi întreţină sora mai mică. Mon Inséparable de Anne-Sophie Bailly explorează cu sensibilitate şi fineţe legătura dintre o mamă singură şi fiul său cu dizabilităţi. Hiver à Sokcho de Koya Kamura, adaptare a romanului omonim de Elisa Shua Dusapin, transportă spectatorul într-o atmosferă hipnotizantă unde trecutul şi prezentul se împletesc. Rabia de Mareike Engelhardt, susţinut de o regie imersivă, pătrunde în inimile unor personaje feminine marcate de exil, radicalizare şi căutarea identităţii.


Secţiunea Public tânăr oferă o selecţie de filme adaptate tinerilor spectatori, copii sau adolescenţi. Iniţiind noile generaţii în cinematografia de autor franceză, festivalul le oferă o deschidere către poveşti universale şi opere care hrănesc imaginaţia.


Competiţia Tinere Talente – Scurtmetraj aduce în prim-plan cinci scurtmetraje realizate de tineri cineaşti francezi, dintre care mai multe au fost selecţionate la Festivalul Internaţional de la Clermont-Ferrand. Un juriu format din tineri critici români va desemna câştigătorul, care va beneficia de o rezidenţă la Résidence de Poche a Institutului Francez din România.


Programul complet al festivalului poate fi consultat pe eventbook.ro, de unde pot fi procurate și biletele.
 

  • Distribuie:
event

promo video

play

FESTIVALUL FILMULUI FRANCEZ

20 martie - 30 martie

EDIȚIA A 29-A