Detalii

Secțiunile festivalului:


Secțiunea Panorama filmelor anului, secțiune emblematică a festivalului, prezentă 10 filme ce au înregistrat un succes deosebit în ceea ce privește aprecierea publicului și a criticii din Franța, în 2023. Printre ele se numără „L’innocent” de Louis Garrel, o comedie polițistă prezentată în afara competiției la Festivalul de la Cannes 2022 sau „Saint Omer” de Alice Diop, Leul de Argint la Festivalul de la Veneția 2022, o peliculă foarte apreciată de critica internațională de film.


Competiția tinerelor talente – lungmetraj pune în valoare, ca în fiecare an, filme de debut ale unor tineri regizori. Acestea intră în cursa pentru Premiul publicului: o bursă de 1000 euro oferită de Institutul Francez din România. Printre lungmetrajele prezentate se numără „Mourir à Ibiza” de Anton Balekdjian, Mattéo Eustachon și Léo Couture, un film subtil și emoționant despre prietenie, și „Astrakan” de David Depesseville. Acesta din urmă a făcut parte din competiția Festivalul de la Locarno, în 2022, și este o explorare a copilăriei, într-un ton naturalist și oniric.


Competiția tinerelor talente – scurtmetraj prezintă publicului român cinci scurtmetraje ale unor tineri cineaști care au cucerit inimile publicului festivalurilor din Franța. Un juriu format din trei critici de film va alege câștigătorul competiției. Premiul constă într-un sejur la Résidence de Poche a Institutului Francez din România la București: un cadru ideal în care cineastul câștigător va putea să dezvolte un proiect de lungmetraj.


Secțiunea Pépites francophones prezintă o selecție de filme prezentate la cele mai importante festivaluri internaționale. În această selecție au fost incluse filme precum „La ligne” de Ursula Meier, o producție franco-elvețiană selectată la Berlinale 2022, care spune povestea unei familii disfuncționale.


Jean Eustache, unul dintre cei mai mari cineaști francezi, la care face trimitere și sărutul de pe afișul evenimentului, este onorat în cadrul festivalul prin prezentarea a două dintre filmele sale, în copii restaurate: „Mes petites amoureuses” și „La maman et la putain”. „La maman et la putain”, opera de artă a cinema-ului francez, un adevărat diamant negru al celei de-a șaptea arte, a primit Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Cannes în 1973. La București, filmul va fi proiectat în prezența unei invitate speciale, ce urmează a fi anunțată.

 

Programul complet al festivalului poate fi consultat pe site-ul festivalului (https://festivalff.ro/orase/bucuresti/), de unde pot fi procurate și biletele.
 

  • Distribuie:
event

promo video

play

FESTIVALUL FILMULUI FRANCEZ

15 martie - 26 martie

EDIȚIA A 27-A